Fotograf: Ondrej Prosicky/Mostphotos
måndag 15 april kl 14:30

Rovdjursläget

Medlemsutskick angående rovdjursläget i Örebro län

Fotograf: Ondrej Prosicky/Mostphotos

Hej alla medlemmar!

Lite information om rovdjurs läget i Örebro län

2024 har det förekommit licensjakt på varg i januari, då fälldes det 13 vargar i reviren Tångeråsa och Villingsberg. I mars vad det licens jakt på lodjur, då 7 lodjur fälldes, 4 i södra delen och 3 i norra delen av länet.
Inventerings rapporterna för lo och varg 2023-2024 från SLU är inte klara för än i juni, men det går ändå att utläsa lite hur rovdjursläget är i länet.

Lodjuren

Populationen ser inte ut att minska, snarare ökar det lite med lodjur som berör Örebro län, fjolårets inventering slutade på 9,5 familjegrupper som berör Örebro län, det motsvarar ca 60 lodjurs individer. Det finns säkert fler familjegrupper men det är så komplicerat att få isär familjerna pga avståndskriterierna som ska följas, det krävs en stor insats och perfekta förhållande för att lyckas dela familjegrupper av lodjur.

Ett lodjur tar ca 60 dovvilt/rådjur /år, i Örebro län ca 3000 klövvilt lågt räknat, men lodjuret tar även det övriga småviltet också.

Jägarnas uttag på viltstammar påverkas om det finns ett överskott av vilt eller inte.

Får vi inte en rättvis inventering finns det säkert fler lodjur i verkligheten än inventeringen visar och beskattningen av viltstammarna blir fel. Det kan t.om innebära att viltet i landskapet tar slut på lokal nivå. Detta skulle betyda att ingen meningsfull förvaltning och viltvård kan bedrivas och beskattning av vilt och det ekologiska köttet till hushållet uteblir.

Varg

Örebro län har sedan 2021–2024 berörts av 14–15 vargrevir visar inventeringen, inklusive dom vargrevir som det vart licensjakt i är med i tiden för inventering.

Jag tror LST inventering stämmer ok gällande Örebro län. Hela Örebro län är mer eller mindre påverkad av vargetablering.

Årets inventering i Sverige visar att det är endast 36 familjegrupper med föryngring, det motsvarar 360 vargar, alltså en minskning med ca 100 vargar i Sverige jämfört med förra årets inventering.

Man kan se att det minskar betydligt med vargrevir i Sverige, men trots fler år i rad med licensjakt på varg i Örebro län så minskar inte antalet vargrevir.

Myndigheterna har skrivit att licensjaktens syfte är att lätta upp och minska på vargrevir i dom varg tätaste delarna i mellersta rovdjurs området. För att nå dit i Örebro län måste det bli en licensjakt på 6-8 vargrevir i Örebro län årligen tills inventeringen visar att länet endast berörs av 3-5 vargrevir.

Starkt skyddad eller förvaltningsbar?

EU ville flytta ner vargen från starkt skyddad till skyddad och förvaltningsbar nu i april, det blev framflyttat för att för få EU länder ställer sig bakom beslutet.

Striden i Sverige om vilket förvaltningsområde som ska ha vargarna ha gått i stå, södra rovdjurs området vill bara ha ett minst antal på 6,5 vargar föryngringar men NVV vill att dom tar ett minsta 8,5 vargar föryngringar. Mellersta rovdjursområdet vill man minska på vargföryngringar från minsta krav på 28,5 till 21,5 föryngringar för att lätta på rovdjurstrycket. Om inte södra förvaltningsområdet tar 8,5 vargföryngringar blir det troligen inte bli licensjakt på varg 2025, då är det ett mycket besvärligt läge för Örebro län som 3 år i rad är Sveriges varg tätaste län.

Om vi räknar om antal revir som berör Örebro län blir det ca 11 länsegna vargrevir.

Klicka här - för att komma direkt till Rovbase!

1200 älgar

Vargarna äter av viltet och det går åt ca 1200 älgar/år till vargarna om varje revir tar 100 älg/år lågt räknat. Älgen är basföda för vargen men dom tar även annat vilt beroende på lokal variation i viltstammarna.

2023/2024 fälldes ca 700 älgar, vad händer nu minskar eller återhämtar sig älgstammen med en lägre avskjutning? Eller går tillväxten i älgstammen till vargarna pga alla revir?

2022/2023 fälldes i Örebro län enligt viltdata

Kron 650 Rådjur 2500 Dovvilt 3500 Älg 1350 vildsvin 3500 Övriga däggdjur 3500

Dom stora rovdjuren i Örebro län tog minst 4 300 klövvilt och 3000 övrigt småvilt.

Viltstammarna har det tufft med dom stora rovdjuren på flera lokala områden i Örebro län och det märks framförallt i områden som haft etablering av varg till och från sedan slutet på 90-talet, där börjar bytes viltet försvinna helt.

Ska Örebro län tvingas ha så här höga populationer med stora rovvilt kommer övriga viltstammar kollapsa om några år, och det är ju ingen som vill.

Förvalta viltet med förstånd!

Trevlig vår!

 

För frågor ring:

Rovdjursansvarig Örebro län:

Jan Gustavsson 072 700 01 40

Senast uppdaterad den 18 apr